Marmite vs. Vegemite - Wat zijn de verschillen? - Van ingrediënten tot smaak (2024)

Vegemite en Marmite hebben een unieke en bijzondere smaak, zoveel is duidelijk. Het is ook een geval ‘love it or hate it’, zover wij weten is er niemand die denkt ‘mwa… het gaat’. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee producten? Gaat het dan alleen om de voedingswaarden? Of is er ook daadwerkelijk een verschil in ingrediënten en smaak? Wij namen de proef op de som.

Vegemite

Als je aan Australië denkt, waar denk je dan aan? Parelwitte stranden? Sydney? Misschien alle dodelijke dieren die er leven? Sommige mensen denk dan maar aan 1 ding: Vegemite! Er zijn weinig huishoudens in Australië waar je deze hartige, zoutige spread op basis van gistextract niet zult vinden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Marmite vs. Vegemite - Wat zijn de verschillen? - Van ingrediënten tot smaak (1)

Fred Walker, de bedenker van Vegemite, heeft de naam maar liefst 3x aangepast omdat de marketing van zijn product niet echt lekker liep. Hij wilde graag de concurrentie aangaan met het Britse Marmite, gaf veel geld uit aan advertenties, ontwierp verschillende verpakkingen en veranderde de receptuur een klein beetje en dit wierp zijn vruchten af. De aanhouder wint aangezien Vegemite inmiddels vele Australische (en buitenlandse) harten heeft veroverd.

Marmite

De Duitse brouwer Justus van Liebig kwam er achter dat een concentratie van gistextract (een overblijfsel van bierbrouwen) prima eetbaar was. Zover voor de Duitse invloeden want in 1902 begon de Marmite Food Extract Company in Engeland met het produceren van Marmite voor consumentgebruik. Meer dan 100 jaar later is dit product, net als Vegemite, een ‘household item’ en valt het onder dezelfde ‘hate it or love it’ categorie.

Marmite vs. Vegemite - Wat zijn de verschillen? - Van ingrediënten tot smaak (2)

De verschillen

Ingrediënten

Het grootste verschil in de ingrediënten zijn de granen waaruit het extract is getrokken, Marmite gebruikt naast tarwe- en gerstextract ook gistextract gewonnen uit havermout en rogge. Marmite maakt gebruikt van groentensapconcentraat i.p.v. moutextract uit gerst.

Vegemite

Marmite

Gistextract uit gerst en tarwe

Gistextract uit gerst, tarwe, havermout en rogge

Zout

Zout

Moutextract van gerst

Groentensapconcentraat

Smaakversterker Potassium Chloride

Thiamine

Kleurstof Amonnia Karamel

Riboflavine

Specerij-extract (bevat selderij)

Niacine

Niacine

Vitamine B12

Thiamine

Foliumzuur

Riboflavine

Natuurlijke smaakstof (bevat selderij)

Foliumzuur

Voedingswaarden

Omdat de ‘per portie’ grootte van beide verschillen, hebben we de voedingswaarden per 100g in onderstaande tabel verwerkt.

Vegemite

Marmite

Energie (kJ)

729 kJ

1100 kJ

Energie (kcal)

174 kcal

260 kcal

Vet (g)

0.9g

< 0.5g

Waarvan verzadigd

0.1g

< 0.1g

Koolhydraten

11.1g

30g

Waarvan suikers

2.4g

1.2g

Proteïne

25.9g

34g

Zout

8.39g

10.8g

Thiamine B1 (mg)

11mg

7.7mg

Riboflavine b2 (mg)

8.6mg

6.8mg

Niacine B3 (mg)

50mg

69mg

Foliumzuur (ug)

2000 ug

1250 ug

Vitamine B12 (ug)

n.v.t.

24 ug

Wat valt op?

Marmite bevat vitamine B12, Vegemite bevat deze vitamine helemaal niet. Daarnaast is de Vitamine B3 waarde van Marmite hoger, maar scoort Vegemite op B1, B2 en foliumzuur aanzienlijk beter.

De verschillen tussen de overige voedingswaarden zijn zeer klein wanneer je het terugrekent naar 1 portie, ongeveer 5g.

‘The Look & Taste’

Vegemite is een stuk donkerder dan Marmite. Denk aan de kleur van pure chocolade bij Vegemite en melkchocolade bij Marmite. Vegemite is wat compacter en iets minder goed smeerbaar dan Marmite.

Marmite vs. Vegemite - Wat zijn de verschillen? - Van ingrediënten tot smaak (3)

Maar dan het allerbelangrijkste: de smaak. Voor beide producten geldt: de smaak is uniek en de verschillen zijn klein. Marmite heeft duidelijk een iets zoutere en bittere smaak dan Vegemite, dit maakt Vegemite misschien iets gemakkelijker om gewend aan te raken. Het bittere kan verklaard worden doordat Marmite gebruik maakt van gistextract uit rogge, maar daar steken wij ons hand niet voor in het vuur.

Marmite en vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort, ook wel cobalamine genoemd, kan resulteren in tal van psychische en fysieke klachten. Veelal kunnen mensen met een B12 tekort deze waardes verhogen door voedingsmiddelen te eten met een hoog vitamine B12 gehalte.

Marmite bevat 1.9ug aan vitamine B12 per portie van 8g, dit is80% van de dagelijkse B12 behoefte op 1 boterham. Daarnaast zijn er ook nog andere B vitaminen aan Marmite toegevoegd: Thiamine B1, Riboflavine B2, Niacine B3, Foliumzuur B9 en dan nog vitamine B12.

Een portie Marmite bevat van elk van deze B vitaminen tussen de 43% en 99% van de dagelijkse behoefte.

Conclusie

Vegemite en Marmite ontlopen elkaar nauwelijks, qua voedingswaarden en ingrediënten hebben de producten zeer veel overeenkomsten.

Vegemite is een stuk donkerder van kleur, maar dit is alleen nuttig als je het wil gebruiken in Haut Cuisine (succes daarmee!).

Gaat het je puur om de smaak, dan raden wij Vegemite aan. Dit product heeft een rijkere en subtielere smaak dan Marmite en is iets minder zout en bitter.

Zijn de vitaminewaarden en in het specifiek vitamine B12 belangrijk voor je? Ga dan zeker weten voor Marmite, aangezien dit de enige van de twee is die vitamine B12 bevat!

Marmite vs. Vegemite - Wat zijn de verschillen? - Van ingrediënten tot smaak (2024)

FAQs

Marmite vs. Vegemite - Wat zijn de verschillen? - Van ingrediënten tot smaak? ›

Verschil met vegemite zit hem in de ingrediënten: Marmite gebruikt naast tarwe- en gerstextract ook gistextract gewonnen uit havermout en rogge. Marmite bevat ook een plantenextract i.p.v. moutextract uit gerst. Marmite bevat vitamine B12, Vegemite bevat deze vitamine helemaal niet.

Smaken Vegemite en Marmite hetzelfde? ›

Ondanks de overeenkomsten in de twee spreads, smaken Marmite en Vegemite eigenlijk heel anders dan elkaar . Of je de een lekkerder vindt dan de ander, is een kwestie van persoonlijke smaak. Vanuit een objectief standpunt heeft elke gistspread zijn eigen kenmerken.

Is Vegemite hetzelfde als Marmite? ›

Voor beide producten geldt: de smaak is uniek en de verschillen zijn klein. Marmite heeft duidelijk een iets zoutere en bittere smaak dan Vegemite, dit maakt Vegemite misschien iets gemakkelijker om gewend aan te raken.

Wat is de smaak van Marmite? ›

De smaak van Marmite zelf is dan ook lastig te omschrijven, denk aan intens, diep, zoutig, hartig of het wordt vergeleken met vissaus. Dat vissige is heel bijzonder want het product bevat zeker geen vis, het is zelfs 100% vegan. Maar die verwarring geeft umami wel vaker.

Waar smaakt Vegemite naar? ›

Het is vergelijkbaar met het Britse en Nieuw-Zeelandse marmite, het Australische Promite, het Duitse Vitam-R en het Zwitserse Cenovis. Het smeersel is zout, enigszins bitter, moutig en rijk aan glutaminezuur, wat resulteert in een umami smaak gelijkend op die van runderbouillon.

Hoe smaakt marmite? ›

Marmite is, in één woord, zout. Daarom is het, wanneer je het gebruikt, meestal een klein theelepeltje dat aan gerechten wordt toegevoegd, of een heel dun laagje dat op brood wordt gesmeerd. Maar het gaat verder dan zout, met extra diepe tonen van umami van de gist en een vleugje plantaardige smaak van de extracten die het bevat .

Waaruit bestaat Vegemite? ›

Vegemite wordt gemaakt van brouwersgist, een bijproduct van bierproductie, en groente-extract, waaraan zout, moutextract en een reeks B-vitamines, waaronder niacine, thiamine en riboflavine, worden toegevoegd . Het heeft een donkerbruine kleur en heeft de consistentie van een stevige gelei.

Wat is Marmite in het Nederlands? ›

Marmite is de merknaam van een in 1902 in Engeland ontwikkelde vegetarische kruidenpasta. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is deze pasta erg populair. Op het etiket van de pasta staat een grote kookpot, de Franse betekenis van het woord marmite, afgebeeld.

Is Vegemite een goede bron van B12? ›

Vegemite is een Australische spread gemaakt van overgebleven biergist, zout, mout en groente-extract. Het is een uitstekende bron van vitamines B1, B2, B3 en B9. De versie met minder zout bevat zelfs vitamines B6 en B12 . Deze vitamines kunnen de gezondheid van de hersenen ondersteunen en vermoeidheid, angst, stress en het risico op hartziekten verminderen.

Hoe gezond is Marmite? ›

Dat van die vitamines, dat klopt: elke boterham met marmite levert het lichaam 100 microgram foliumzuur op - ook wel vitamine B11 genoemd. Dat is een derde van de aangeraden hoeveelheid voor volwassenen. Niet voor niets werd marmite in het verleden ook wel gebruikt om bloedarmoede te bestrijden.

Wat zijn de ingrediënten van Marmite? ›

Ingrediënten. Gistextract (bevat GERST, TARWE, HAVER, ROGGE), zout, groentesapconcentraat, vitaminen (thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B12 en foliumzuur), natuurlijke smaakstof (bevat SELDERIJ).

Is marmite lekker? ›

Waar heel wat ontbijtpasta's zoet smaken, is Marmite het absolute tegendeel. Denk vooral aan zout. Héél zout. Daarom wordt Marmite ook niet zo dik uitgesmeerd op een boterham zoals je doet met een lekker zoete hazelnootspread op een vers stukje brood.

Wat is Vegemite Nederland? ›

Vegemite wordt gemaakt van gistextract wat overblijft na het brouwen van bier. Aan dit gistextract worden groente-extract en specerijen toegevoegd. Het resultaat is een unieke zoutige, hartige smaak wat tegenwoordig omschreven kan worden als 'Umami'.

Waarom smaakt Vegemite zo lekker? ›

Vegemite heeft een complexe smaak die enorm hartig is en hyperrijk aan umami ; het heeft bijna een vleesachtige smaak zoals demi-glace of rijke bouillon. Dit gistachtige bijproduct van het brouwen is een extreem gecondenseerde smaak. Zie het als een bouillonpasta — extreem zout en hartig.

Hoe smaakt Vegemite voor een Amerikaan? ›

Hoe smaakt Vegemite? Vegemite heeft een sterke, zoute, vleesrijke smaak (hoewel er geen vlees of vleesbijproducten in zitten). De smaak kan vergeleken worden met een zeer intense tamari of sojasaus.

Was Vegemite of Marmite er eerst? ›

Vegemite begon als reactie op een tekort aan Marmite tijdens de oorlog . Het is nu een symbool van Australië dat op toast wordt gesmeerd, aan curry's wordt toegevoegd en zelfs tot ijs wordt verwerkt. Vegemite wekt nationale trots – en verontwaardiging – op sinds de uitvinding ervan een eeuw geleden in Melbourne.

Wat is het Britse equivalent van Vegemite? ›

Vegemite is een smeersel voor sandwiches, toast, crumpets en biscuits, maar ook een vulling voor gebak. Het lijkt op Britse Marmite , Nieuw-Zeelandse Marmite, Australische Promite, MightyMite, AussieMite, OzEmite, Duitse Vitam-R en Zwitserse Cenovis.

Wat bevat meer vitamine B, Vegemite of Marmite? ›

Vegemite bevat meer vitamine B1, B2 en B9 dan Marmite , maar minder B3 en B12. Het bevat ook meer totale B-vitamines dan Promite.

References

Top Articles
Gingerbread Clay Recipe for Ornaments - The Imagination Tree
Instant Pot Wonton Soup Recipe - Vegetarian
Craigslist Myrtle Beach Motorcycles For Sale By Owner
Lowe's Garden Fence Roll
Netr Aerial Viewer
Craigslist Cars Augusta Ga
El Paso Pet Craigslist
DEA closing 2 offices in China even as the agency struggles to stem flow of fentanyl chemicals
Chase Bank Operating Hours
Crossed Eyes (Strabismus): Symptoms, Causes, and Diagnosis
Nieuwe en jong gebruikte campers
C-Date im Test 2023 – Kosten, Erfahrungen & Funktionsweise
Stihl Km 131 R Parts Diagram
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Best Nail Salon Rome Ga
Mail.zsthost Change Password
Convert 2024.33 Usd
Heart and Vascular Clinic in Monticello - North Memorial Health
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Craigslist Illinois Springfield
Cognitive Science Cornell
Craigslist Hunting Land For Lease In Ga
Mini-Mental State Examination (MMSE) – Strokengine
Redbox Walmart Near Me
Wells Fargo Bank Florida Locations
Kids and Adult Dinosaur Costume
The Ultimate Guide to Obtaining Bark in Conan Exiles: Tips and Tricks for the Best Results
Mg Char Grill
Ultra Clear Epoxy Instructions
Whas Golf Card
Save on Games, Flamingo, Toys Games & Novelties
Moxfield Deck Builder
Tamilyogi Ponniyin Selvan
About Us | SEIL
Andhra Jyothi Telugu News Paper
The Blackening Showtimes Near Regal Edwards Santa Maria & Rpx
Hisense Ht5021Kp Manual
How much does Painttool SAI costs?
Ross Dress For Less Hiring Near Me
Kent And Pelczar Obituaries
Inducement Small Bribe
ACTUALIZACIÓN #8.1.0 DE BATTLEFIELD 2042
Thotsbook Com
Rocket Lab hiring Integration &amp; Test Engineer I/II in Long Beach, CA | LinkedIn
Lightfoot 247
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Electric Toothbrush Feature Crossword
Wwba Baseball
Pilot Travel Center Portersville Photos
One Facing Life Maybe Crossword
Anthony Weary Obituary Erie Pa
Shad Base Elevator
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5928

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.